Vorige projecten

House of Skills

House of skills
Technologische en maatschappelijke evolutie zorgen ervoor dat de inhoud en de vaardigheidsvereisten van bijna elke baan regelmatig evolueren. Dit vormt een uitdaging in België, waar de mogelijkheden voor werknemers om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen eerder beperkt zijn. In Gent zijn veel werknemers actief in industrieën die verbonden zijn met de haven van Gent, waar belangrijke veranderingen ervoor zullen zorgen dat een groot aantal laaggeschoolde administratieve banen op korte termijn zullen verdwijnen. Levenslang leren, upskilling en reskilling zijn daarom uiterst relevant en zouden een prioriteit moeten zijn voor elke werkende persoon.


Innovatieve oplossingen
House of Skills moedigt werknemers aan om proactief de nieuwe vaardigheden te verwerven die hen zullen uitrusten voor transities op de arbeidsmarkt (bijv. introductie van nieuwe technologieën, digitalisering, groene transitie). House of Skills is innovatief omdat het bestaande, op zichzelf staande diensten combineert en deze aanbiedt als onderdeel van een geïntegreerd proces.
House of Skills combineert loopbaanbegeleiding gekoppeld aan de evolutie van de arbeidsmarkt met modulaire opleidingen, die een hoge mate van flexibiliteit bieden aan werknemers. Werknemers volgen op maat gemaakte trainingen, beginnend op hun eigen niveau en leren in hun eigen tempo, via een blended learning-aanpak.

De service was geïnspireerd op het House of Skills-project in Amsterdam en aangepast aan de Belgische arbeidsmarkt.


Naast de bedrijven als testvloer, werd samengewerkt met het Loopbaanadvies en arbeidsmarktcentrum (LAC), een vzw die zich richt op het empoweren van werkzoekenden, inactieven en werknemers (zowel individueel als collectief), dat loopbaanadvies geeft en ervaren loopbaanbegeleiders inzet in het project; de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), die als missie heeft om te zorgen voor een evenwichtige arbeidsmarkt, met het oog op levenslang leren en een duurzame integratie op de arbeidsmarkt van zowel werkzoekenden als werknemers. De Arteveldehogeschool Gent ondersteunde het ontwerp van de opleiding, zorgde voor de naleving van de basisprincipes van design thinking (i.e. begrijpen, observeren, definiëren, bedenken, prototypen, testen, leren en verbeteren) en begeleidde het testen en bijsturen van de dienstverlening..

Project Amos

AMOS?
AMoS is een project waarbij Gentse (jongeren)organisaties aan de slag gingen met jongeren die hulp willen in de zoektocht naar werk.

Via een eerste intake via een chatgesprek werd geluisterd naar wat de verwachtingen van de jongeren waren. Interesse, drijfveren, en motivatie werden in kaart gebracht om op die manier een laagdrempelige ondersteuning aan te bieden.

De jongeren werden verder ondersteund bij de uitvoering van hun eigen actieplan, om te zorgen voor een duurzame ondersteuning.

School@Work

School@work unlimited heeft jongeren vanaf 15 jaar tot het einde van hun schoolcarrière op de best mogelijke manier en op basis van beste Vlaamse en transnationale praktijken op een ludieke, participatieve en eigentijdse manier gïnformeerd over de eigen arbeidsmarkt en deze over de grenzen. Onderwerpen die hierbij onder meer aan bod komen zijn grensarbeid, loopbaandenken, cross-domeincompetenties, migratie en integratie e.d.m.

Door middel van het netwerkspel lieten we bijna- schoolverlaters op een speelse manier kennismaken met de arbeidsmarkt. Aan de hand van diverse personages, specifieke voorbeelden en cases kwamen ze in contact met heel wat drempels en mogelijkheden binnen hun werkwereld.

Indien je interesse hebt in ons netwerkspel, neem contact met ons op voor toelichting of een exemplaar.